Mantelzorg

Om uw medewerker die mantelzorg verleent te kunnen helpen, wilt u mogelijk ook binnen uw bedrijfsvoering of communicatie een aantal praktische zaken regelen. In deze lijst vindt u concrete tips hiervoor.

 Tips voor uw organisatie:


 1. 1
  Nulmeting

  Zo'n 4 miljoen Nederlanders van 18 jaar of ouder verlenen in meer of mindere mate zorg aan naasten. Bijna de helft van de werkenden praat hier niet over met hun leidinggevende. Weet u of uw werknemers mantelzorg verlenen? Een nulmeting kan helpen.

 2. 2
  Handleiding naar mantelzorgvriendelijk beleid

  Mantelzorg is maatwerk wat betreft oplossingen.  Hoe pakt u dit aan als werkgever? De websites www.werkenmantelzorg.nl en www.mantelzorg.nl kunnen u hierbij helpen.

  Ook kunt u met uw salarisadministratie overleggen of zij proefberekeningen kunnen maken van het salaris, als een medewerker overweegt om (tijdelijk of langdurig) minder te gaan werken vanwege mantelzorgtaken. Daarnaast zijn er gevolgen voor iemands pensioen; ook daarvan is het goed als u (bv. via het pensioenfonds) een proefberekening kunt aanbieden. Dit vergemakkelijkt de keuze voor uw medewerker. 

 3. 3
  Communicatie

  Het is prettig voor een medewerker om na te kunnen gaan hoe uw bedrijf met mantelzorg omgaat en dat uw organisatie er aandacht voor heeft. Ook is het handig als uw medewerker weet bij wie hij of zij terecht kan. Mogelijk bestaat er ook behoefte onder uw werknemers om hun ervaringen met elkaar te delen. 

 4. 4
  Open cultuur

  Ongeveer 45% van de medewerkers vertelt de leidinggevende niet over de zorgbelasting thuis. U merkt het pas als uw medewerker minder gaat functioneren of zelfs uitvalt. Om te zorgen dat mantelzorgers dit uit zichzelf bespreken is een open cultuur en een sfeer van vertrouwen nodig. Praten over de belasting en steun vanuit werk voelen, helpt uitval te voorkomen.


Meer informatie:
 • Deze werkgevers vertellen over hun ervaringen met mantelzorgers
 • Gaat uw werknemer bijna met pensioen? U kunt hem of haar helpen bij de keuzes binnen uw pensioenregeling 
Hoe start u een gesprek over persoonlijke onderwerpen?
Lees onze gesprektips
Mijn werknemer vraagt om een voorschot. Is dat verstandig?
© 2019 Financieel gezonde werknemers  -  Contact  -  Disclaimer  -  Persoonlijke cookie instellingen