Een kind krijgen

Hier vindt u praktische tips voor uw bedrijfsvoering en communicatie om uw werknemer goed en tijdig te kunnen ondersteunen.

Tips voor uw organisatie:


 1. 1
  Verspreiding checklist

  Afhankelijk van wat past bij uw medewerkers zou u de checklist op intranet kunnen plaatsen, het neerleggen op een centrale plek, mailen of overhandigen.

  Lees meer

  Heeft u op intranet een tekst over zwangerschapsverlof en/of ouderschapsverlof, verwijs dan ook naar de checklist 'een kind krijgen en je geldzaken' en eventueel de checklist 'geldzaken op orde'. U kunt de checklist ook op een centrale plek neerleggen en/of meesturen met een brief over de zwangerschaps- of ouderschapsverlofregeling. Ook de leidinggevende kan de medewerker op de checklists wijzen als het gesprek over de gevolgen van de gezinsuitbreiding gaat.

  Lees minder
 2. 2
  Proactieve communicatie nabestaandenregeling

  Veel mensen weten niet dat nabestaandenpensioen bestaat. Daarom is het raadzaam om hier proactief over te communiceren. Het is dan handig om eveneens te zorgdragen voor bekendheid binnen uw bedrijf met de inhoud van de regeling. Vraag desnoods hulp aan uw pensioenuitvoerder of een financieel adviseur.

  Lees meer

  Veel werknemers weten niet van het bestaan en de relevantie van het nabestaandenpensioen. Wie midden in het leven staat denkt doorgaans niet te veel na over de financiële gevolgen van een vroegtijdig overlijden. Zeker niet bij de geboorte van een kind. U kunt uw medewerkers ondersteunen door juist in die fase ook aandacht te vragen voor het financiële plaatje na overlijden. Wellicht gelijk met de informatie over de zwangerschapsregeling en/of de ouderschapsverlofregeling (digitaal, mondeling of schriftelijk).

  Want als het nabestaandenpensioen niet goed is geregeld en de partner van uw medewerker overlijdt, dan kunnen er vrij snel geldproblemen ontstaan. Alleen het verdriet is al een zware last genoeg. Nabestaandenpensioen bestaat uit zowel een maandelijkse uitkering voor de partner als voor de kinderen tot zij 21 worden. Is uw werknemer eerder getrouwd geweest of heeft hij/zij eerder samengewoond? Dan heeft de ex-partner mogelijk ook recht op een deel van de uitkering.

  Het nabestaandenpensioen is een vrij ingewikkelde regeling. Veel medewerkers kunnen wel wat hulp gebruiken van u als werkgever, uw pensioenuitvoerder of een financieel adviseur/planner. Daarbij is het van belang dat er wordt gekeken naar het gehele budget (inkomsten en uitgaven) na overlijden van uw medewerker of diens partner.

  Lees minder
 3. 3
  Uitleg ouderschapsregeling

  Veel mensen vinden het moeilijk om de financiële gevolgen te begrijpen: betaald verlof, onbetaald verlof, termijn van opname etc. Daarom is een heldere uitleg van de regeling en de consequenties en een eenvoudige administratie van belang. U zou uw medewerker hier desnoods bij kunnen helpen.

 4. 4
  Duidelijk beleid aanwezigheid

  Er zijn medewerkers die op het moment dat een kind geboren wordt nog niet zo goed weten hoe ze werk en zorg goed kunnen combineren. Een helder beleid wat u als werkgever aan flexibiliteit kan bieden op het gebied van thuiswerken en werktijden, helpt hen om zo snel mogelijk een goed werkend plan te bedenken.  

  Lees meer

  Flexibele werktijden kunnen veel stress vermijden. Minder stress betekent gemiddeld minder ziektedagen en beter functioneren op de werkvloer. Welke mogelijkheden er zijn om flexibele werktijden te bieden, hangt onder meer af van de werkzaamheden van uw medewerker. Ook de mogelijkheden die een partner en de eventuele kinderopvang bieden spelen een rol.

  Lees minder
 5. 5
  Hulp bij administratie

  Veel mensen weten niet precies hoe hoog hun inkomsten en uitgaven zijn. De komst van een kind heeft grote impact op een huishoudboekje. Een helder inzicht in de consequenties kan geldzorgen voorkomen. Het is handig om te weten naar wie u uw medewerker kunt doorverwijzen voor hulp.

  Lees meer

  Zeker als uw werknemer het nu al krap heeft,dan is het zinvol om te anticiperen op het nieuwe budget na de komst van een kind. Uitgaven stijgen en mogelijk dalen de inkomsten omdat een of beide ouders minder gaan werken.

  Er zijn allerlei partijen die mensen ondersteunen om de inkomsten en uitgaven op een rij te zetten en om een budget om van te leven op te stellen. In dat budget kunnen dan meteen de nieuwe inkomsten en uitgaven die samenhangen met een kind worden verwerkt. Denk in dat kader onder meer aan de uitgaven voor de opvang en bij inkomsten aan toeslag voor de kinderopvang en de kinderbijslag. Bij het opstellen van een passend budget kan uw medewerker dan ook hulp krijgen bij het aanvragen van zaken zoals toeslagen. Dit luistert vrij nauw. Als ze een te laag verzamelinkomen opgeven, kunnen ze op een later moment voor een flinke naheffing komen te staan. En als ze te laat aanvragen, dan lopen ze het risico dat ze niet alle maanden waarin ze gebruik maakten gecompenseerd krijgen.  

  Lees minder


Extra informatie:
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Deel de checklist een kind krijgen en geldzaken

Een kind krijgen is een groot life-event. Uitgaven stijgen, terwijl er soms behoefte  is aan gewijzigde arbeidsuren. Mogelijk kan uw werknemer bij deze afwegingen hulp gebruiken.

Bekijk de checklist
Checklist trouwen / samenwonen
Checklist trouwen/samenwonen

Gaat uw werknemer samenwonen of trouwen? Een goed moment om financiële afspraken met elkaar af te stemmen. U helpt uw werknemer met deze checklist.

Bekijk de checklist
© 2019 Financieel gezonde werknemers  -  Contact  -  Disclaimer  -  Persoonlijke cookie instellingen