Indiensttreding
Een nieuwe medewerker moet op de hoogte worden gesteld van diens deelname in een pensioenregeling en van de kenmerken van deze regeling. Deze checklist is door de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars opgesteld om u hierbij te helpen. Het is verstandig om dit samen met uw pensioenuitvoerder uit te werken.
Kant-en-klare presentaties
Ook gedurende de loopbaan is het goed als werknemers gewezen worden op het pensioen: er kan iets in uw regeling gewijzigd zijn of door wetgeving, maar ook de persoonlijke situatie van uw werknemer kan reden zijn om nog eens over het pensioen na te denken. Mogelijk wilt u graag zelf voorlichting geven aan uw medewerkers maar weet u niet zo goed wat u kan vertellen. Deze presentaties – een voor alle medewerkers en één speciaal voor werknemers die bijna met pensioen gaan – kunnen u dan helpen. Ook kunt u uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of -verzekeraar), een financieel planner of een pensioencommunicatieadviseur te vragen om een presentatie te geven.
Integraal overzicht
Het is raadzaam om aandacht te (laten) besteden aan het totale financiële plaatje na pensionering en niet alleen aan het werknemerspensioen. Voor een werknemer is het immers van belang dat hij of zij na pensionering aan een bepaalde levensstandaard kan voldoen en het werknemerspensioen is maar één inkomenselement. Daarnaast is onder meer relevant het overheidspensioen (AOW) en eventueel zelf afgesloten regelingen, en voor wat betreft de uitgavenkant onder andere de woonlasten en zorgkosten. De pensioenschijf-van-vijf biedt uw werknemer dit integrale overzicht.
Nabestaandenpensioen
U helpt uw medewerker eveneens door in de pensioenvoorlichting ook aandacht te besteden aan het nabestaandenpensioen (uitkering aan gezinsleden na overlijden van uw werknemer) en het arbeidsongeschiktheidspensioen.
Intranet
Mocht u denken dat deze drie onderwerpen te veel zijn voor één bijeenkomst, kunt u ook overwegen om ze in verschillende bijeenkomsten te behandelen. Door informatie op intranet te bieden kunnen medewerkers zelf bepalen wat ze doornemen, wanneer en in hoeveel keer.