Loonbeslag

Hier vindt u praktische tips over mogelijke aanpassingen in uw bedrijfsvoering en communicatie zodat u voorbereid bent als u een verzoek tot loonbeslag krijgt.

Tips voor uw organisatie:


 1. 1
  Factsheet ‘loonbeslag voor werkgevers’

  In de factsheet leest u meer over loonbeslag en de verplichtingen als werkgever. Slechts 13% van de werkgevers uit dit onderzoek van Nibud en Divosa zegt nog nooit te maken te hebben gehad met loonbeslag. Het is daarom verstandig om voorbereid te zijn mocht uw bedrijf ook een verzoek tot loonbeslag krijgen.

 2. 2
  Trainingen voor salarisadministrateurs

  Loonbeslag brengt flink wat werk mee voor u als werkgever. Mogelijk komt het in eerste instantie bij de salarisadministrateurs terecht. Er zijn trainingen voor hen in het omgaan met loonbeslag.

  Lees meer

  U bent als werkgever verplicht om uitvoering te geven aan een loonbeslag. U mag hiervoor geen kosten in rekening brengen bij de desbetreffende werknemer. Professionals kunnen uw medewerkers trainen in het omgaan hiermee. Onder meer het Nibud biedt hier betaalde trainingen over aan.

  Lees minder
 3. 3
  Protocol over loonbeslag

  Het is handig als uw bedrijf een protocol heeft hoe om te gaan met loonbeslag. Het kan onder meer in gaan op de vraag wie met de werknemer in gesprek gaat, wat jullie hem/haar kunnen bieden aan ondersteuning en of een (tijdelijke) flexibele invulling van het contract kan worden aangeboden. Psychisch kan loonbeslag zeer demotiverend werken. Daarom is het van groot belang om handige vragen te stellen.  Hier vindt u gesprektips.

 4. 4
  Doorverwijzen

  Gemeenten hebben de wijze waarop zij de ondersteuning bij schulden organiseren verschillend ingevuld. Door uit te zoeken hoe het werkt in de gemeenten waar uw werknemers wonen kunt u uw medewerkers goed doorverwijzen.

  Lees meer

  Het is van belang dat iemand in uw organisatie weet hoe de gemeentelijke schuldhulpverlening is georganiseerd. Daarbij helpt het als u een vast contactpersoon heeft en/of afspraken met de gemeente of gemeenten in uw regio. Gemeenten zijn namelijk wettelijk verplicht om schuldhulpverlening aan hun burgers aan te bieden.

  Mocht het aanbod in de gemeente niet naar wens zijn of niet snel genoeg gaan, dan kunt u overwegen om zelf hulp in te schakelen. Het kan gaan om betaalde dienstverlening, en daarnaast is het de moeite waard om contact te leggen met vrijwilligersorganisaties zoals Humanitas en Schuldhulpmaatje. Zij kunnen uw medewerkers ondersteunen om weer overzicht te krijgen in hun administratie.  

  Lees minder
 5. 5
  Ervaringsverhalen

  De kracht van herkenning is enorm groot. Als u uw medewerkers wilt motiveren om met hun schulden aan de slag te gaan, dan is een persoonlijk verhaal van een collega die eerder zijn of haar schulden heeft opgelost heel motiverend. Een dergelijk verhaal kan gedeeld worden via intranet of een personeelsblad. Bij een wat grotere organisatie kan dat heel goed anoniem.

 6. 6
  Andere werknemers met geldzorgen

  Door er tijdig bij te zijn kunt u veel 'gedoe' voorkomen. Dit kan door de loonbeslagen te bekijken, door goed op de signalen te letten en deze signaaltool te gebruiken en bijvoorbeeld de Peiling financiële problemen op de werkvloer te doen.


Meer informatie:
 • Meer weten over het stelsel van schuldhulpverlening en de bevoegdheden van deurwaarder, incassobureaus en schuldeisers? Lees dan dit onderzoek
 • Door op verschillende momenten aandacht te vragen voor het huishoudboekje en financiële planning helpt u met het voorkomen van geldzorgen
Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Hoe kom ik achter de ernst van de situatie bij mijn werknemer met loonbeslag?
werken
Flyer loonbeslag

Overhandig uw werknemer deze flyer met informatie over loonbeslag ter ondersteuning

Download flyer
werken
Voorkomen van geldproblemen?

TIP: Biedt uw werknemers periodiek een financiële gezondheidscheck aan.

Meer tips
Loonbeslag?

Bijna de helft van de werkgevers heeft met loonbeslag te maken. Olaf Simonse geeft tips hoe u dit als werkgever aan kunt pakken.

1:15
Bekijk video
© 2019 Financieel gezonde werknemers  -  Contact  -  Disclaimer  -  Persoonlijke cookie instellingen