Bij loonbeslag komt er veel werk op u af. Hier leest u meer over wat u verplicht bent om te doen, hoe loonbeslag in z'n werk gaat en wat u kunt tegenkomen. Daarnaast is het een belangrijk signaal dat uw werknemer mogelijk financiële problemen heeft. Het is in uw beider belang om de financiële problemen zo snel mogelijk te bespreken. Daarmee voorkomt u dat uw werknemer alleen maar verder in de problemen komen. Maar wat is dan handig om te bespreken?
Wat betekent loonbeslag voor u?
Als u een verzoek tot loonbeslag krijgt dan bent u verplicht om deze uit te voeren. U moet dan een deel van het salaris van uw werknemer inhouden en overmaken aan de deurwaarder. Ook moet u een verklaring met gegevens opsturen naar de deurwaarder. U kunt uw medewerker betrekken bij het verzamelen van de benodigde gegevens. Lees meer hierover in deze factsheet van het Nibud.
Meerdere beslagen
Zijn er bij u meerdere beslagen gelegd voor dezelfde werknemer? In principe betaalt u de deurwaarder of beslaglegger die het eerste verzoek heeft gedaan tot deze vordering is ingelost. De deurwaarder die later beslag heeft gelegd dient zich te wenden tot de eerste deurwaarder. De eerste deurwaarder is verantwoordelijk voor de verdeling van het beslag, Hierop is een aantal uitzonderingen.
Lees meer
Het gaat om de volgende uitzonderingen:
- Als u een verzoek krijgt tot broninhouding van de bestuursrechtelijke premie voor het CAK, dan bent u altijd verplicht om hieraan mee te werken. Het is wel belangrijk dat uw werknemer (of u namens uw werknemer) de deurwaarder over deze inhouding informeert in verband met de (her)berekening van de beslagvrije voet.
- Bij vorderingen die worden gelegd op basis van artikel 19 van de Invorderingswet moet u direct aan deze beslagleggers (belastingdienst, gemeenten en waterschappen) afdragen. Zij zorgen dan voor de eventuele verdeling.
- Vorderingen van bepaalde overheidsorganisaties gaan voor op vorderingen van andere schuldeisers (deze vorderingen zijn preferent). Deze preferenties werken ook met een rangorde. De volgorde is globaal als volgt: (i) aanslagen van Rijksbelastingen (Belastingdienst), (ii) bestuursrechtelijke premie (CJIB), (iii) uitkeringen (gemeenten, UWV, SVB).
Lees minder
Privacy
Het verschilt per organisatie bij wie het loonbeslag binnenkomt. Het is zaak om vervolgens zorgvuldig en discreet met dit gegeven om te gaan. Behandel het loonbeslag vertrouwelijk en leg het bijvoorbeeld niet zichtbaar voor derden op het bureau. U kunt uw beleid over de verwerking van loonbeslag vastleggen in een protocol zodat de werknemers weten hoe uw organisatie hiermee omgaat.
Lees meer
Betrokkenheid leidinggevende
Als het loonbeslag niet binnenkomt bij de leidinggevende maar bij bijvoorbeeld de directeur of de salarisadministratie, dan is de vraag of de leidinggevende geïnformeerd mag worden over het loonbeslag. Deze vraag is niet met volledige zekerheid te beantwoorden. In het algemeen geldt dat informatie alleen mag worden doorgegeven als het verenigbaar is met doel waarvoor de informatie is verkregen of als de betrokkene hiervoor toestemming geeft. De informatie moet zo beperkt mogelijk worden gedeeld. Als het loonbeslag invloed heeft op de uitvoering van de werkzaamheden en hier zelfs iets in moeten worden aangepast, dan ligt het voor de hand om de leidinggevende te informeren. In andere gevallen kunt u ook overwegen om (eerst) een ander persoon (vertrouwenspersoon/HR/ bedrijfsmaatschappelijk werk) het gesprek aan te laten gaan of om uw dienstverlening via bijvoorbeeld een brief aan te bieden. Maar let wel: een loonbeslag is een signaal dat uw werknemer geldproblemen kan hebben, dus het is wel raadzaam om het gesprek aan te gaan. U kunt uw werknemer ook betrekken bij het controleren van het loonbeslag en het verstrekken van de informatie aan de deurwaarder. Hier vindt u tips om dit gesprek op een prettige wijze te laten verlopen.
Protocol
In alle gevallen is het raadzaam om transparant te zijn over de omgang van uw organisatie met loonbeslag door dit vast te leggen in een regeling, op intranet te plaatsen en allicht ook individueel te verstrekken. U zou de ondernemingsraad kunnen betrekken bij deze regeling. Voorts moet de werknemer de aangeboden hulp ook kunnen weigeren.
Geen reden voor ontslag
Sommige werknemers willen het gesprek met hun leidinggevende over geldproblemen niet aangaan omdat ze (naast schaamte) vrezen voor hun baan of promotie. Een loonbeslag op zich is echter geen reden voor ontslag. Hiervoor dienen naast of door het loonbeslag andere omstandigheden aanwezig te zijn die het functioneren van de werknemer negatief beïnvloeden.
Dit artikel gaat hier uitgebreider op in.
Lees minder
Hoe kunt u uw werknemer helpen?
Tips voor uw organisatie:
Hoe brengt u bovenstaande tips in de praktijk?
Bekijk de actiepunten