Meest gestelde vragen

Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen inclusief antwoorden.

1. Hoe kan ik starten met het voorkomen van werknemers met geldproblemen?

Hier vindt u tips voor preventie. Mogelijk zoekt u ook naar manieren om meer tips op deze website handen en voeten te geven. Bekijk dan dit stappenplan

2. Ik vind de geldzaken van mijn werknemer nogal persoonlijk. Mag ik hier het gesprek over aangaan?

U kunt altijd vragen of u uw werknemer een vraag mag stellen hierover. Uw werknemer krijgt dan de gelegenheid om hier niet op in te gaan. Mogelijk vindt uw werknemer het juist heel prettig om erover te kunnen praten.

Hoewel sommige geldproblemen of geldzaken een oorzaak in de privésfeer hebben, zijn er vaak gevolgen voor de invulling of uitvoering van het werk. Uw werknemer verleent mantelzorg of heeft co-ouderschap over de kinderen en overweegt daarom om minder uren te gaan werken of een andere invulling van het werkschema. Als uw werknemer geldproblemen heeft functioneert hij of zij mogelijk minder en/of u krijgt een verzoek tot een loonbeslag. Een gesprek kan dan behulpzaam zijn, voor wederzijds begrip en om de mogelijkheden te verkennen. Hiernaast kan andere ondersteuning zinvol zijn, bijvoorbeeld het doorrekenen van de gevolgen van minder uren werken.

Het is belangrijk dat het gesprek in vertrouwen gebeurt en de werknemer weet dat hetgeen hij of zij u vertelt niet in negatieve zin gebruikt wordt. Hier vindt u tips om het gesprek in goede sfeer te laten verlopen. U kunt overigens ook uw medewerker aanbieden om het gesprek met een ander dan de leidinggevende te voeren, bijvoorbeeld met een vertrouwenspersoon of bedrijfsmaatschappelijk werk.

3. Naar welke instanties kan ik mijn werknemer verwijzen voor financiële hulp?

Door het beantwoorden van een aantal eenvoudige vragen helpt deze tool u om te bepalen om te bepalen naar welke instantie(s) u de werknemer het beste kunt doorverwijzen als het gaat om gebrek aan overzicht van inkomsten en uitgaven of financiële problemen.

Voor een financiële gezondheidsscan, financiële planning of financieel advies kunt u ook terecht bij financieel planners, financieel adviseurs, financiële coaches, de vakbond en het Nibud. Dergelijke dienstverlening is tegen betaling.  

Heeft u andere vragen? Bel of mail gerust met de Nibud helpdesk voor werkgevers of vul onderstaand formulier in.

Ik heb nog een andere vraag

Hoe werkt deze site?

Bekijk in vogelvlucht wat de website financieelgezondewerknemers.nl voor u als werkgever kan betekenen. 

3:11
Bekijk video
© 2019 Financieel gezonde werknemers  -  Contact  -  Disclaimer  -  Persoonlijke cookie instellingen