Ervaringsverhalen
"De bel staat weer aan, ik kan weer ademen"

"Ik ben blij dat ik toch naar een instantie ben gegaan. Het is hard, je moet met je billen bloot. Maar mijn bel staat weer aan. Ik durf mijn kleinkinderen weer te laten komen. Ik maak mijn brievenbus weer open. Als je er doorheen bent, voel je je de koning te rijk."
Bron: http://www.komuitjeschuld.nl 

Taboe op schulden doorbreken

Veel Nederlanders hebben geldproblemen. Als we schulden hebben, wachten we gemiddeld 5 jaar met hulp zoeken. Dat is zonde. Want als je zo lang wacht, wordt het bedrag steeds hoger door boetes en incassokosten. Dit kan ook uw medewerkers overkomen!

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is eind mei 2019 een campagne gestart om het taboe van schulden te doorbreken. Op de site www.komuitjeschuld.nl nemen een aantal mensen het voortouw om open te zijn over schulden. 

"Het blijkt dat ons welzijn vaak sterk wordt beïnvloed door zorgen over geld."

Scania: Wij besteden veel tijd en aandacht aan het welzijn van onze medewerkers. Steeds meer medewerkers raakten, in lijn met de landelijke trend, in de problemen. Wij vinden het als organisatie belangrijk om ondersteuning op maat te kunnen bieden.

Ondersteuning op maat

Daarom zijn wij in 2014 met een werkgroep gestart, met als doel het taboe op geldzorgen te doorbreken en de zelfredzaamheid van onze medewerkers te bevorderen. Samen met een externe partij hebben wij inloopbijeenkomsten ‘Grip op je knip’ voor medewerkers georganiseerd en ook onze leidinggevenden getraind in het herkennen van signalen. Daarnaast hebben wij intern een helpdesk geopend voor algemene financiële vraagstukken, waarbij doorverwijzing naar een cursus ‘Omgaan met geld’ of een budgetcoachtraject tot de mogelijkheden behoort. Inmiddels hebben we al meerdere medewerkers kunnen helpen. Een volgende stap in onze ondersteuning is het lanceren van een E-learning module. (Bron: Scania)

"Op een gegeven moment liepen de spanningen te hoog op en meldde hij zich ziek."

Nibud: Een medewerker van één van onze klanten zat al een tijd niet lekker in zijn vel. Op een gegeven moment liepen de spanningen te hoog op en meldde hij zich ziek. Niet lang na zijn ziekmelding kwamen er verzoeken tot loonbeslag binnen. In de gesprekken met de bedrijfsarts kwam ook naar voren dat geldproblemen één van de oorzaken achter de spanningen was. Voor het bedrijf was dus duidelijk geworden dat de medewerker hiermee aan de slag moest om het werk weer aan te kunnen.

Door inzet coach kon hij weer aan de slag

Maar hoe konden zij de medewerker weer in actie krijgen? De leidinggevende is een persoonlijk gesprek aangegaan en heeft het onderwerp besproken. De medewerker gaf aan dat hij wel geholpen wilde worden, maar het liefst door een onafhankelijk persoon, die niets met het werk te maken had. Op kosten van de werkgever is toen een budget-coach ingezet.

Toen de werknemer eenmaal geholpen werd door de coach viel er een last van zijn schouders. Hij zag in dat er een uitkomst was en kon na drie weken weer aan het werk. Zijn hoofd zat niet meer vol met schulden en deurwaarders zodat hij zich weer kon concentreren op zijn werk en na een half jaar weer de gewaarde werknemer werd. (Bron Nibud)

Bewaar deze informatie
download als pdf
Deel deze informatie met anderen:
Aanpak schulden- problematiek bij de NS

Staatssecretaris Tamara van Ark nam een kijkje bij de Nederlandse Spoorwegen om te praten over hun aanpak van schulden bij werknemers.

1:52
Bekijk video
Ervaring van werknemer met loonbeslag
Personeelsfonds

Hoe kan een personeelsfonds medewerkers met financiële problemen ondersteunen? Thea Klijn van het ministerie van Financiën licht het toe in deze film. 

2:55
Bekijk video

bij 40% van de werknemers is een scheiding oorzaak van de geldproblemen

Praktijkverhaal Vebego

Bekijk in deze film hoe Vebego haar medewerkers met schulden helpt.  

3:53
Bekijk video
© 2019 Financieel gezonde werknemers  -  Contact  -  Disclaimer  -  Persoonlijke cookie instellingen